ZAŠTO BI iko radio VIDEOGRAFiju U AGENCIJI?

Ili probaj da skontaš da li je ovo posao za tebe

Mi smo advertajzing agencija, uglavnom digitalna i dosta mlada. U okviru agencije imamo produkcijski tim koji se dosta brzo razvija i realizuje sve više video i foto projekata za stalne i nove klijente. Tražimo nekoga ko je jednako kreativan i profesionalan koliko i mi. Želimo da vidimo tvoje realizovane projekte i portfolio, želimo da upoznamo tvoj rad i inspiraciju još u samoj prijavi. Ali, ako se dvoumiš zašto bi trebalo da se prijaviš za ovaj posao, umesto da sačekaš neko snimanje spota, evo da pomognemo sa tim pipavim pitanjem. Prvo pogledaj ovaj video:Nisi samo tehničko lice

Samo da se razumemo: kada napišemo videografija, mi mislimo na snimanje, ali i ne samo na to. Svakako očekujemo da snimaš na snimanjima, fotografišeš na našim foto produkcijama, da snimaš u studiju i na različitim lokacijama... Ovako nekako:


Ali, snimanje če možda biti i najmanji deo tvog posla.

Mnogo nam je važniji tvoj glas kada odlučujemo o tome kako nešto treba da izgleda. Zamisli sad kako nam je klijent tražio da osmislimo kampanju koja slavi 40. godina Muncha! Munchmallow tim u agenciji ima ideju šta bismo i kako mogli, ali naš videograf je umešao prste i zahvaljujući njemu smo rešili da fotkamo baš u hotelu Jugoslavija, u Titovom apartmanu, jer taj hotel vrišti „retro“ više nego svi fejk retro stanovi koje smo uspeli da nađemo. Čak smo koristili analogni aparat na snimanju, jer taj retro efekat imamo instant, čim razvijemo film (iako smo fotkali i digitalnim, naravno). Bićeš ujedno i naš DP, jer verujemo da jednom zakucana direkcija treba da ostane u istim rukama.


Ako kažeš da jurimo zalazak sunca, i da nam treba dosta neba, znamo da to znači snimanje na krovu zgrade. Onda se to i desi:


Ako čitaš dalje, onda...

Verovatno već razmišljaš da apliciraš i prijaviš se za ovaj posao. Međutim, pre nego što zavrtiš skrol do uslova za prijavljivanje:

Pogledaj naš sajt. Ne! Prekopaj ga bagerom! Pronaćićeš tonu materijala za prijavu. Videćeš šta sve radimo, a posebno video i foto produkciju. Videćeš da smo organizovani drugačije nego druge agencije. Iskopaćeš da imamo podkast, da pišemo blogove i da smo generalno teške štreberčine. Tolike da smo ti na sajtu već objasnili kako da napišeš kršten CV, propratno pismo, dali puškice za intervju – samo što ti nismo knjigu napisali kako da radiš!
Šalimo se, naravno da jesmo napisali i knjigu, samo ćeš je dobiti tek kada dođeš na posao.

Sve to smo stavili na Internet i nakrcali ovde da bi ti bilo jasno da imamo intenzivnu kulturu. To nije eufemizam za „ohrabrujemo sagorevanje“, „work hard, party hard“ i slične toksičnosti. To samo znači da radimo malo drugačije što nekima prija, nekima ne. Razmisli još jednom da li ti delujemo kao tim u kome možeš da stvaraš ili kao korpo smarači koji će u tebi ugušiti svaku iskru radosti. Obe opcije su ok - samo u ovoj drugoj nemoj da se javiš!

Neophodno je da:

• Imaš neki realizovan projekat foto ili video produkcije. To može biti i privatni projekat, dokle god mu pristupaš profesionalno – pratiš neki koncept, unapređuješ konstantno, cimaš se da se desi.

• Poseduješ izražene organizacione sposobnosti, lako multitaskuješ i spremno rešavaš i najgluplje zadatke. Nekih dana ćeš pregovarati sa podizvođačima i plivati u Excelu. Nekih dana ćeš kupovati paradajz. Oba su potrebna da se napravi cooking video.

• Imaš razvijene veštine iz oblasti video produkcije: vladaš kamerom na snimanjima, imaš osećaj za montažu i zvuk, čuješ svaki beat i umeš da poslažeš kadrove u dinamičan sled, poznaješ Premiere, After Effects ili Da Vinci, umeš da fotografišeš i da obrađuješ fotke koristeći Lightroom i Photoshop, poznaješ osnovnu obradu zvuka, itd.

• Razumeš više aspekata video produkcije: režija, budžet za snimanje, kreativna direkcija, scenario, format, montaža, tranzicije, stil snimanja, i razumeš kako ti elementi utiču jedni na druge. Interesuješ se za digital formate: vlogove, vertikalni video, TikTok, IG storije.

• Umeš jasno i koncizno da analiziraš kompleksne probleme video produkcije, argumentuješ svoje stavove i kritički razmišljaš. Još jednom, ovo nisu floskule, dosta naših zaposlenih su bivši debateri, stvarno ćemo te terati da obrazložiš sve što kažeš.

Ako ti je sve ovo okej, pošalji nam CV sa portfoliom na posao@ziska.rs i objasni nam zašto je neki tvoj projekat cool. Znamo da neće biti najbolja stvar na svetu, ali prodaj nam kao da jeste. Konkurs je otvoren do 10. jula 2021. Najbolje prijave ćemo pozvati na razgovor.