EGOMANIJA: Šta će nama podkasti? / Soda, Adi, Miloš / ŽIŠKA podkast #83 - Ziska
16.07.2021.

EGOMANIJA: Šta će nama podkasti? / Soda, Adi, Miloš / ŽIŠKA podkast #83

U Žiški se podkastom bavi barem pet ljudi, akivno. Od skoro imamo dvojicu novih kolega koji i sami imaju svoje podkaste. U procesima selekcije za nove pozicije, sve češće nam se javljaju mladi ljudi koji rade na svojim YouTube projektima, produciraju video eseje i podkaste. I mada meme o tome da će uskoro svaki tridesetogodišnjak imati jedan, retko pričamo o tome šta za jednog profesionalca znači ovakvo iskustvo – iskustvo planiranja, osmišljanja, produciranja, objavljivanja, usavršavnja jednog ovakvog digitalnog proizvoda.

Odlučili smo da organizujemo jedan kratak razgovor na tu temu, da probamo da rasvetlimo motive u pozadini svih tih mikrofonskih stalaka, kablova i stolova oko kojih se skupljamo jednom nedeljno da “objasnimo kako stvari funkcionišu”.

U Žiška podkastu, prvi put se pojavljuju Adi i Soda (kolege iz prvog podkasta), i blago rečeno preuzimaju voditeljski posao Milošu, dok on ništa ne konta. Soda priča priču o tome kako su on i Zdravko, njegov partner u zločinu, uopšte došli na ideju da snimaju svoje razgovore, kakva su očekivanja imali od toga, kako gledaju na mogućnosti rasta zajednice i monetizacije. Adi se, s druge strane, fokusira na to kako mu je “Ajmo da rešimo”, podkast o sportu, popularnoj kulturi, košarci, kladionicama, muzici i filmu i ko zna čemu, pomogao da razvije veštine poput montaže, produkcije, ali i prezentacije i javnog nastupa.

Nećemo vas lagati, ovaj razgovor nije sve vreme savršeno strukturiran. Desile su se neke digresije. Tokom razgovora, barem tri puta se promenio voditelj. Adi je pokušao 3 puta da natera Miloša da priča o strimovanju, uspeo možda 1,5 put. Soda priča tiho, ali pametno. Početak je čudan.

Disklejmeri na stranu, verujemo da može biti i korisno čuti ovu priči “iza scene”, razmisliti o tome čemu nama služe podkasti, u najširem smislu, nama kao zajednici, nama kao autorima, nama kao mislećim ljudima, nama kao egomanijacima.

Adijev rad možete pratiti na sledećim linkovima:
https://www.youtube.com/channel/UCqQEHFMT7s5BgMsmj7tLf-Q
https://www.instagram.com/ajmo_da_resimo_podkast/

@ajmo_da_resimo_podkast

Sodin rad možete pratiti na sledećim linkovima:
https://www.youtube.com/channel/UCgR5mpQzZo5AUgZzGebCexw
https://www.instagram.com/ozbiljni.strucnjaci
https://www.facebook.com/ozbiljni.strucnjaci

ŽIŠKA podkast možeš pratiti i na:
Google Podcasts: https://bit.ly/377pPbv
Spotify: https://spoti.fi/3j0HWlU
iTunes: https://apple.co/2SUHiMj
Deezer: https://bit.ly/31p0kPx
RSS: https://bit.ly/3lLPgnc
Soundcloud: https://bit.ly/379V7ie
YouTube: https://bit.ly/33Yp8zk

Produkcija: www.ziska.rs