Snimio sam TikTok video od 4.2 miliona pregleda - Ziska

Snimio sam TikTok video od 4.2 miliona pregleda

Evo šta sam naučio iz toga

Ćao, ja sam igor_radule, TikToker koji je za manje od tri meseca skupio skoro 30.000 followera i ima post sa više od 4.2 miliona pregleda.

Da ne pomisliš da je slučajnost (a i da bi moj novokomponovani influenserski ego flexovao još malo), još jedan video mi ima više od million, a niz videa na profilu više od 100.000 pregleda. Ne znam šta ste čuli o TikToku, ali ove brojke nisam postigao ni lipsinkovanjem ni đuskanjem, zapravo, nisam snimio nijedan takav krindž video. Moj krindž je malo drugačiji.

Prvi kontakt sa TikTokom ostvario sam usled strogo profesionalnih razloga – sve je više ljudi zapitkivalo šta se tamo dešava, a mi smo hteli da pružimo odgovor iz prve ruke. Instalirao sam aplikaciju i krenuo da istražujem. Mnogo toga mi nije bilo jasno: ni šta kreatori rade, ni zašto je nešto popularno, ni zašto već 3 sata bez prestanka skrolujem po For you stranici (For you je home page TikToka, poput trendinga, mesto na kom algoritam prikazuje popularne videe svim korisnicima). Kako mi je Čarli Šin brat po karakteru, navukao sam se i ubrzo rešio da se oprobam i kao kreator. Zarad istraživanja, naravno.

Kad pogledam unazad, prvi video nije bio baš najpromišljeniji, ali strategija da kačim 1 video dnevno definitivno se isplatila. Manje od 10 dana kasnije, mali tvist na #6secondschallenge video, (popularan trend, poenta je da trepneš tačno na 6 sekundi) je eskplodirao i prvi put sam doživeo da mi video iskoči u For you sekciji. Za nepuna dva dana imao sam 100.000 pregleda i 2000 novih pratilaca. Od tog trenutka sve je krenulo uzlaznom putanjom, a ja sam se polako “privikavao” na desetine hiljada pregleda i stotine novih followera dnevno. U narednom periodu objavio sam nekoliko uspešnih videa, pre svih “Ae napravi ovaj zvuk” serijal i #perfectloop videe bez kraja, ali najveći uspeh desio se potpuno neočekivano.

U želji da objavim nešto drugačije, na Milošev predlog nastao je Tinder IRL video. Dinamika pregleda je tekla otprilike ovako:

  •  1h nakon kačenja – 1000 pregleda;

  • 4h nakon kačenja – 20.000 pregleda;

  • 5h nakon kačenja – 200.000 pregleda;

  • Sledećeg jutra – 1.000.000 pregleda;

Danas, mesec dana kasnije, ovaj video ima 4.200.000 (slovima: četiri miliona i dvesta hiljada) pregleda. Da stavim ovaj podatak u perspektivu – broj uspešnijih videa sa ovih prostora je jednocifren.

Iako se iz do sada priloženog ne može zaključiti, ovaj blog nije (samo) hvalisanje. Povod je činjenica da sam čuo svakakva mišljenja i stavove o TikToku, a moje iskustvo se ne poklapa sa velikim delom njih. Dobrodošao u blog TikTokera koji, nakon što je “skočio bombu” u ovu tematiku, pokušava da agregira znanje i podeli svoje iskustvo. Idemo redom.

Na TikToku nisu (samo) deca

Uđeš u aplikaciju, otvoriš neki post popularnog domaćeg kreatora i imaš šta da vidiš, komentare ostavljaju dečica – mare_2009 i tea_08.

Potražiš istraživanja na Guglu, skroluješ malo i pronađeš podatak – 70% of TikTok users are 16-24 years old. To i nisu baš tako mala deca.

Kako sad to i ko ovde laže?

Ne laže niko. Sva istraživanja rađena su u Americi, a tamo “16-24” uzrasta na TikToku ima mnogo više nego kod nas. Takođe, metodom posmatranja komentara na postovima lako se desi da od drveta ne vidimo šumu. Najmlađi fanovi su poznati kao neposredni, glasni i fanatični, dok ovi malo stariji mnogo češće gledaju iz prikrajka, tihi su jer ne žele interakciju sa decom.

Ovu teoriju dobro prati i moje iskustvo. Iako posmatrajući one koji redovno komentarišu postove i traže interakciju zaključujemo da me prate samo deca, ta slika ipak nije potpuna. Ono što se na profilu ne vidi je da mi se svakodnevno javljaju kolege studenti, da se “pohvale” jer im je iskočio moj video na for you. Oni to najčešće ne čine javno, kroz aplikaciju, već se javljaju u DM ili sačekaju da se sretnemo na hodniku fakulteta. Slično iskustvo podelio je i Bondisimo, jedan od najvećih TikTokera u regionu, gostujući u našem podkastu. Interpretiraću njegove rečenice koje možda i najbolje opisuju pravo stanje na TikToku:

Dok sam dolazio na snimanje podkasta startovali su me klinci. Taman jedni odu, kad ono stižu novi, hoće i oni da se slikaju. Ja inače jedem u menzi, tamo u Studenjaku, gde su sve studenti. I primećujem, znaš ono kad vidiš da te neko drugačije gleda, oči mu govore “ja tebe znam”. Ali oni neće da priđu, valjda im je glupo.

Da zaključimo: iako ih ima najviše i najglasiji su, na TikToku definitivno nisu samo deca.

TikTok je cringe!

Kažem to ponosno. Sad kad smo rešili delimu, ono što ja vidim je da krindž nije nužno negativan epitet i da ne postoje definisani kriterijumi koji nešto klasifikuju u tu grupu. Iz mog iskustva deluje mi da ono što je krindž ljudima koji samo pogledaju sa strane, na TikToku je potpuno normalno. Krindž nastaje iz nerazumevanja.

Pogledajte ovaj video. Ukoliko niste proveli dva meseca na TikToku, verovatno vam je krindž i nije vam baš jasno šta se tu dešava. Logično da nije, jer da biste razumeli poentu ovog videa, trebalo bi da ste ispratili dva velika trenda: “Vrti Mile, vrti ga” i “Zaustavljanje videa u pravom trenutku”. Samo da vam objasnim ove trendove trebalo bi mi 10 minuta, a verovatno vam ni tada ne bi bilo smešno jer ih niste “proživeli”. TikTok je kao ono društvo koje se vratilo sa zimovanja na kom vi niste bili, pa imaju niz internih fora koje ih asociraju na događaje kojima niste prisustvovali. Čak i kad vam prepričaju, ne bude vam jasno zašto je njima to toliko zabavno.

Neprijatno lipsinkovanje, deca koja na razne načine pokušavaju da dograbe 5 minuta slave, loši skečevi i neki lik koji drži “Večernju školu”, a video započinje sa “Jeste li spremni deco?” i dve sekunde pauze nakon toga. Sve je to nekima možda krindž, ali na TikToku je sasvim normalno.

Činjenica da TikTok “obiluje krindžom” možda jeste prepreka, ali ne treba da bude razlog za izbegavanje, već mogućnost da bolje razumemo tu kulturu koju propuštamo. Jedini način da razumemo šta se tamo dešava je da ispratimo trend. A što se pre uključimo – to ćemo pre razumeti interne fore “malog” društva od skoro milijardu korisnika.

Za kraj želim samo da očistim savest jer imam osećaj da sam u cilju pojačavanja argumenta predstavio TikTok u pogrešnom, negativnijem svetlu. Zbog toga želim da naglasim da – nije sve na TikToku cringe i da ne morate biti krindž da biste se probili. Postoji i gomila uspešnih duhovitih kreatoravideo editingakorisnih tutorijala i talentovanih pojedinaca.

Postoji više od jednog načina za nastup na TikToku i uspešnu komunikaciju sa šarenolikom TikTok publikom, kako za kreatore, tako i za brendove koji se odluče na ovaj korak. Ipak, mnogi još uvek vide razloge zbog kojih izbegavaju priključivanje novoj društvenoj mreži. Koji su to razlozi, da li su oni opravdani i šta bi brendovi trebalo da rade, pričam vam u sledećem blogu.