TIKTOK JE EKSPERIMENT - Ziska

TIKTOK JE EKSPERIMENT

a mi baš volimo da eksperimentišemo.

Čuvapa osoba u belom mantilu i sa zaštitnim naočarima gleda u tiktok interfejst

Priča o TikToku u Žiški je stara koliko i one o organskom reach-u i njegovoj propasti i zabludi da CM mora da radi noću. Zapravo, možda je i starija, ali to sad nije važno. Ono što hoćemo da kažemo jeste da u firmi o ovoj platformi pričamo jako dugo, još od trenutka kada nije bila ovoliko relevantna. Od tada, o njoj smo napisali 2 bloga i snimili 4 podkast epizode (i jednu poluepizodu) sa ciljem da je što bolje upoznamo i odgonetnemo sve njene misterije.

Međutim, čak ni veći igrači od nas (Meta, Google i ostala ekipa) nisu uspeli da skontaju famozni TikTok algoritam i iskopiraju njegov uspeh, iako su probali. Šta onda jedna agencija u Srbiji može da kaže o ovoj temi uopšte? Pa, nakon bezbroj razglabanja po kancelariji, sastancima i ručkovima, zaključili smo da imamo da kažemo jednu jako bitnu stvar: Pusti algoritam – kreni da praviš sadržaj!

A onda smo u ovo ubedili i neke klijente i u naše usluge uvrstili i kreiranje TikTok videa. U nastavku ćemo detaljnije proći kroz naš rad na ovim brendovima, pa ti sam prosudi da li su uradili dobro što su nas poslušali.

Prvo slatko

Munch je naš prvi klijent kojem smo otvorili TT nalog. Ako pogledaš taj profil sada, videćeš  da se od marta 2021. do danas tu našlo baš dosta različitog sadržaja. Bilo je i stop motion videa, snimaka iz fabrike, saradnje sa influenserima, ispratili smo neke trendove, a stvorili smo i estradnu zvezdu PEMANČICU! Ovu raznolikost bi neko doveo u pitanje i rekao kako bi brend u svojoj komunikaciji trebalo da ima ujednačen i prepoznatljiv sadržaj. Mi bismo onda u ovoj hipotetičkoj raspravi ukazali na to kako Munch baš ima ujednačen i prepoznatljiv sadržaj na ovoj društvenoj mreži. Svaki video koji smo objavili je baš baš sladak! A to je, realno, Munch. Kada brend ima ovako jasno definisanu suštinu, lako je da praviš sadržaj u kom god da je formatu.

@munch.original

Šuška se da se neko vraća s odmora…… 😋 #munch #folija #munchmallow #prank

♬ original sound – munch.original

„E sad“, pitao bi taj neko, „a je l’ vam dobar taj sadržaj?“

Nama i više nego dobar. A i drugima, ako ćemo da ulazimo u brojke. Trenutno najgledaniji video ima preko 765 000 pregleda, a imamo još 6 videa koji su pogledani više od 100 000 puta.

*Količinu slatkoće TikTok nije mogao da izmeri, ali naša objektivna procena je da se meri u milionima.

Pa kafa

Za razliku od Munch-a, TikTok Grand kafe, ima mnogo čvršću strukturu. Ali ne zato što je to sad neki uštogljeni brend, već zato što smo odlučili da Grand treba da govori o samo jednoj stvari: kafi. S obzirom na to da se radi o brendu koji je apsolutni lider na tržištu kafe i praktično sinonim za ovaj napitak kod nas, ništa drugo nije ni imalo smisla. A, hvala bogu, kafu piju svi, što, prevedeno na marketarski znači: skalabilna je, a to je jedna od ključnih stvari za kreiranje dobrog TikTok sadržaja. Ali ne možeš o kafi da pričaš tek tako. Jesmo mi shvatili da kafu piju svi, ali ovo nije dovoljno dobar uvid (ako se uopšte kvalifikuje kao uvid, pogledaj ovu epizodu podkasta) da bi na njemu zasnovali celi sadržaj.

Mora da se ode korak dalje. A taj korak je za nas bio sledeći: kafu piju svi…na različit način! Neko slađu, neko gorču, neko stavi prvo kafu pa vodu, neko kuva normalno. Reklo bi se: Kolko ljudi, tolko kafa. I baš to je ono što možeš da vidiš na Grand TikToku: kako se to razlikuju studentska, drugarska, frizerska, kancelarijska i ostale kafe. Pored toga što su zabavni (obavezna karakteristika dobrog TT videa), ovi videi predstavljaju situacije koje su svima nama dobro poznate i sa kojima se poistovećujemo i zato dobro rade. Ovo znamo zato što su ih ljudi sačuvali skoro 7000 puta, podelili preko 2000 puta, a pogledali oko 1.7 miliona puta.

 

@grandkafaofficial

Koliko dugo se prima boja? U kafama mislimo…☕ #fy #hajdedaimamovremena #frizerka #pramenovi

♬ original sound – Grand kafa

Onda Ananas???

Ne znam kako se voće uklapa u celu ovu igru podnaslova gde prvo jedemo slatko, pa pijemo kafu, ali svejedno mora da se nađe u tekstu jer i Ananas e-commerce ima TikTok!

I to jedan od zabavnijih. Na sličan način na koji je Grand kafa već sinonim za kafu, želimo da Ananas to postane, ali za online kupovinu. Pored toga što je ambiciozan, Ananas je i zabavan brend. Zato ćete na njegovom profilu pronaći videe koji najčešće kroz skečeve obrađuju temu kupovine na internetu i dostave, ali i ukazuju na prednosti ovog tipa šopinga nad tradicionalnim i tako direktno podržavaju aktuelnu Ananasovu kampanju. Takođe, pošto je ovo ipak e-commerce klijent,  kreiramo i videe koji su direktno fokusirani na proizvode.

Ok, sad, ako si pogledao profil sigurno si skontao da ovi videi nemaju puno pregleda. Zašto? Iskreno, ne znamo. Takav je TikTok algoritam. Nedokučiv i ponekad surov. Ali ono što je dobro je što čak i kada ti „ne gura“ video, tera te da ih praviš još, a pravljenje videa na TikToku je zabavno.  Ovo je jedna dimenzija kojom ostale platforme ne mogu da se pohvale. Tako da, ako evaluiramo TikTok sadržaj ne samo po pregledima, nego i po količini zabave koju imaš dok ih  snimaš, Ananas je definitivno jedan od naših uspešnijih profila.

@ananas.ecommerce

Nego koliko ti to dođe tačno? 💫 #fy #fyp #foryou #foryoupage #ananas #ecommerce

♬ Funny Song – Cavendish Music

I Žiška

A kakva bismo mi agencija bili kad ne bismo imali naš TikTok, na kom možemo da eksperimentišemo do mile volje?! Nikakva!

Ozbiljno smo shvatili ovu našu premisu iz naslova i primenjujemo je na našem profilu neumorno. Delili smo klipove iz podkasta, pa neke naše druge projekte, pričali o praksi, ali u poslednje vreme smo se baš fokusirali na to da blamiramo firmu: Dali smo Mimiški i Sodi šifru naloga. Zapravo, sami su je uzeli jedan dan i samo krenuli da snimaju videe, kao što TikTok i zapoveda. Kažu da su im jedini kriterijumi:

  • da ima veze sa agencijskim poslom
  • da je u duhu Žiške
  • i onaj najbitniji: da je njima zabavno!

Dobro i da se kolege nasmeju kad im video pre objavljivanja pošalju na slek.

@ziska.rs

eh… niko da skuva kafu, naseče voće, da se nasmeje na foru… #workbestie #agencylife #marketing #ziska

♬ original sound – ŽIŠKA

Ako ti se sviđa šta radimo pošalji nam neki dobar TT u inbox, pusti mejl, ili svrati do naše kancelarije. Ako dolaziš, nemoj da se začudiš kad vidiš da neko od nas skače, stoji u frižideru, ili radi sklekove, verovatno se snima neki TikTok.