ZAŠTO DOMAĆI BRENDOVI NISU NA TIKTOKU?

I da li će on nestati kao Vine?

ZAŠTO DOMAĆI BRENDOVI NISU NA TIKTOKU?

Ćao, ja sam igor_radule, TikToker koji je za manje od tri meseca skupio skoro 30.000 followera i ima post sa više od 4.2 miliona pregleda. Ukoliko si to već znao, znači da si verovatno pročitao prethodni blog u kojem sam se pohvalio uspehom i pružio svoj uvid u neke od čestih dilema vezanih za ovu aplikaciju. Ukoliko ne znaš o čemu pričam, bilo bi korisno da klikneš na ovaj gore link, pa se vratiš ovde nakon čitanja prvog bloga.


U prethodnih nekoliko meseci TikTok je postepeno postajao sve češća tema razgovora sa klijentima i ljudima iz industrije. Kada pokušam da saberem i klasifikujem sva mišljenja, jasno se izdvajaju dve grupe razloga za izbegavanje TikToka. Obe se mogu okarakterisati kao predostrožnosti i neka vrsta straha od nepoznatog. Dobrodošao u blog TikTokera koji, nakon što je “postao influenser”, pokušava da te ubedi da je TikTok odlična platforma za brendove.


TIKTOK NEĆE NESTATI KAO VINE

 

U svrhu približavanja poente, pokušaću da formiram svoju definiciju TikToka, a onda ću je objasniti, deo po deo:


TikTok je društvena mreža otvorenog algoritma, sa ugrađenim funkcionalnostima za snimanje i editovanje sadržaja.


Za razliku od Snapchata, TikTok je društvena mreža, koliko i Instagram. Kroz feed postove, live i DM možete da komunicirate sa svojim followingom. Ovo znači da, u zavisnosti od veličine followinga, postoje manji i veći profili, odnosno da i u Srbiji već postoje prvi TikTok influenseri. Usled nedostatka svih ovih osobina, Snapchat je mnogima služio samo kao filter aplikacija (da se nešto snimi ili ufotka, a sadržaj je završavao na drugim društvenim mrežama ili još češće – nigde). Sa TikTokom to nije slučaj.


Za razliku od Vine-a i Youtube-a, TikTok je ujedno i odličan tool za stvaranje sadržaja. Druge društvene mreže trenutno nemaju ni približno dobro razvijene mogućnosti za content creation i video editing. TikTok ima skoro sve – od seckanja videa, preko green screena i montiranja teksta, pa sve do filtera, igrica i izazova koji su nepresušan izvor inspiracije za pravljenje postova. Najbolje od svega – sve ovo je dovoljno jednostavno za upotrebu da svaki korisnik može da pravi sadržaj. To znači da nam, u teoriji bar, pored TikToka ne treba nijedna druga aplikacija ili program.


Za razliku od Instagrama, TikTok ima otvoren algoritam. Ne transparentan, nego otvoren. Sam način na koji algoritam funkcioniše još uvek je velika misterija, ali činjenica je da svako može da napravi viralni video. Organski reach je ogroman i često videi imaju neuoporedivo više pregleda nego što profil ima pratilaca. Broj profila sa bar jednim videom koji je eksplodirao je toliko velik da… možda najbolje da samo pogledate profile mojih kolega sa posla: Veljka, Jelice i Sonje. Ova mogućnost da se stekne “5 minuta slave” je trenutno najveća kompetitivna prednost aplikacije.

Naravno, nijedan od ovih argumenata nije dovoljan da tvrdim da će TikTok biti tu još godinama, ali na kraju krajeva, to ni ne treba da nas brine. Sve ove osobine TikToka zajedno čine novi minimum koji se očekuje od svake slične, nove ili postojeće društvene mreže. Dok se ne pojavi jedna koja ispunjava sve ove stavke, TikTok je tu da ostane i postepeno krade korisnike “velikoj braći”. A u najgorem slučaju po TikTok, da Instagram ili Youtube razviju funkcionalnosti koje će ga obesmisliti, da aplikacija pokvari algoritam i da klinci pređu negde drugo – nama to u praksi ne znači ništa. Pre nekoliko godina, kada je Instagram počeo da uzima maha, dešavale su se iste dileme, a oni koji su prvi “prelomili” imali su mnogo bolje rezultate. Danas vam za dostizanje 10.000 followera na Instagramu treba ozbiljan budžet, a mnogo brendova još uvek odvaja velike svote na Facebook koji već godinama gubi na značaju.


Dakle, čak i da TikTok prestane da postoji (što se po svemu sudeći neće desiti uskoro), to nije dovoljan razlog da ga sada ne koristimo. Digital je dinamičan, trendovi dođu i nestanu, društvene mreže rastu i gube na popularnosti, ali to nije razlog da propustimo mogućnost za komunikaciju sa ciljnom grupom.


NEMA SPONZORISANJA – NEMA PROBLEMA

 

Izgleda da nas je Facebook sve kolektivno “dresirao”. Navikli smo na neku vrstu sigurnosti i stabilnosti, da znamo šta možemo očekivati kada okačimo post. Ukoliko je Instagram vizual prijemčiv, a copy zanimljiv, mi verujemo da će on dobro proći. Ukoliko uložimo 20e u sponzorisanje, znamo koliki ćemo reach ostvariti. Brendovi su uz Facebook razvili sigurnost koju veliki sistemi vole i koju mogu da prate - koliko para toliko muzike.


Iako još uvek postoji, organski reach na Fejsu, a sada postepeno i na Instagramu, počeo je da nestaje. Paralelno sa tim menja se i naša svest – počinjemo da podrazumevamo da, ukoliko želimo da pošaljemo poruku ciljnoj grupi – moramo da platimo.


Na TikToku situacija je na mnogo načina drugačija. Iako moje iskustvo pokazuje jasnu korelaciju između “dobrog posta” i “velikog broja pregleda”, on je ipak mnogo manje predvidiv i potpuno zavisi od TikTok algoritma. Na našim prostorima još uvek nemamo mogućnost sponzorisanja sadržaja, a brendovi nisu spremni da svoje budžete povere algoritmu za koji ne znaju kako funkcioniše. Na sve to, takođe postoji određeni strah od nove teritorije i činjenice da je ovo kineska mreža. Ko je onda lud da rizikuje i juri taj organski reach?


Odgovor je jednostavan – “rizikovaće” onaj ko želi da bude zaista primećen i autentičan u komunikaciji sa ciljnom grupom. Citiraću još jednom Bondisima koji je u podkastu rekao: “TikTok je nebrušeni dijamant”. Ne slažem se u potpunosti sa ovom metaforom, TikTok nije dijamant, nego rudnik dijamanata. Ko se pojavi prvi, pre svojih konkurenata, pokupiće najveći deo kolača. A sada je pravi trenutak za to, jer brendovi polako kreću da prepoznaju novu teritoriju. U SAD-u su izgleda “baš ludi”, a i kod nas se polako probija led. Fanta je jedan od prvih brednova koji je nastupio na novoj mreži, a sve češće se pojavljuju novi brendovi, kao što su Balkan Bet kladionica, Mondo i sportski klubovi.


Iz trenutnog ugla deluje mi - pitanje je trenutka kad će mali Mujo da krene kud i svi turci. A na brendovima je da odluče da li će u rudnik da uskoče pre ostalih ili će da sačekaju da krene b(r)andwagon. 

6