Boško Graovac - Ziska

Boško Graovac

Koordinacija projekata / Kreativno pisanje

Pre svega, ko je tweener? Termin se najčešće koristi za NBA igrača koji može da odigra dobro na dve pozicije. Kad kažem najčešće, mislim najčešće u mom svetu.

Ok. Krećemo.

Voleo bih da kažem da sam oduvek znao čime želim da se bavim, ali msm da nije kul da počnem da lažem već na 4om danu. Opšte je poznato da se sa time počinje 17og.

Odrasli život

Upisivanje Srpskog jezika i književnosti je bila safe bet odluka. Jezici su nešto što mi je oduvek išlo bez mnogo truda, tako da je to bio logičan smer. Već na prvom semestru sam znao da se ovim neću baviti, ali to me nije sprečilo da nastavim, jer fakultet, u mom svetu, je mesto za istraživanje, ne uvod u zaposlenje. Što se tiče safe bet odluka, dugo vremena mi je trebalo da prestanem da se oslanjam samo na njih. Razloge za to i dalje pokušavam da shvatim.

Osnovni lek za safe bet je izlazak iz komforne zone. Taj model, u karijernom smislu, sam primenio prvi put leta Gospodnjeg 2019e. Tada smo, dva prijatelja i ja doneli odluku da otvorimo craft pub. Podelom zadataka meni je pripalo da vodim lokal + radim marketing. To je takođe dan kada sam upoznao digital.

Marketing

Marketing plan je bio otvaranje Instagram&Facebook profila i poziv ortacima da zaprate. Nakon toga nisam imao pojma šta dalje. Prirodno, prvo što uradiš u takvim trenucima je da proveriš šta konkurencija radi. Proverom konkurencije uviđaš da nisu ni oni otišli dalje, ali svejedno dobijaš želju da ih iskidaš. Ta želja te vodi u dalje istraživanje. Dalje istraživanje te neminovno pošalje na američke digitalce koji preachuju na Youtubeu zarad razvoja ličnog brenda. Američki digitalci koji preachuju na Youtubeu zarad razvoja ličnog brenda su zapravo moj Uvod u digital 101.

Fast forward – projekat se raspada. Za to možemo okriviti ortaka iz Kine koji je odlučio da pohasa slepog miša i napravi neslućeni haos, ali realno, svakako bismo bili neuspešni jer nezrelost + nedostatak komunikacije ništa ne može da nadoknadi. U tom momentu, prvi put ozbiljnije razmišljam o svom karijernom putu. Čime zapravo želim da se bavim? Imam tu diplomu sa filozofskog, koja mi je svakodnevno sve manje privlačna. Da joj dam šansu?

Dajem i ubrzo shvatam da to nije to. Šta sad? Tada mi u pomoć uskače Univerzum koji me svojim nevidljivim rukama navodi na ultimativni skok iz komforne zone.  /Za vas koji ne znate, Univerzum je dosta kul ortak. Ne priča, nevidljiv je ali i vidljiv i lepo miriše. /

Odraz je bio Ivana Španović dug. Dosta vremena sam proveo u vazduhu dok nisam doskočio ovde.

Inače

Na kraju, zašto se osećam kao tweener?

Jer petkom uveče volim da pogledam pola sezone neke nišne serije, što ne znači da subotnji izlazak neću završiti u nedelju na afteru aftera. Jer vikendom sa istom količinom entuzijazma prilazim pravljenju roštilja sa ekipom kao i brainstormingu sledećeg affiliate projekta. Jer smatram da mogu da uradim nešto mnogo kreativno ali takođe ne kreiram ako nemamo računicu.