24 sata sam bio offline - Ziska

24 sata sam bio offline

Šta digitalac radi bez interneta  

Sećaš se decembra prošle godine, kada smo uglavnom radili, blejali i odmarali – kod kuće. Da li si probao da, baš tad kada su svi non-stop na netu, budeš offline? Kladim se da ne. Ja sam želeo da izazovem sebe i proverim šta će se dogoditi ako ceo dan ne koristim ni telefon ni komp. Pročitaj ovaj tekst do kraja i saznaćeš šta sam naučio.

Otići offline u ovom periodu nije baš logično za nekoga ko radi u digitalnoj agenciji. Svi klijenti imaju praznične kampanje a društvene mreže vrve od aktivacija i novogodišnjih objava. U kancu je kao u košnici – trčimo sa brainstorminga na sastanke, smišljamo kopije i fotkamo paketiće. U pauzi pravimo fakture, a ručamo tek posle 3.

U gomili takvih zadataka, radio sam i na CSR projektu. On je promovisao ideju da jedan dan odmoriš od interneta i prisetiš se kako je to igrati društvene igre ili gledati film na TV-u. Ne računajući Netflix.

Pomislio sam – više od 10 godina nisam proveo dan bez neta. I odlučio da pokušam.

Počeo sam tako što nikome nisam javljao da ću biti off te nedelje.

Subota 22h

Uključio sam airplane mod na telefonu, laptop spakovao u policu radnog stola, a pametnu narukvicu u fioku.

Nije mi bilo svejedno dok sam to radio. Imao sam osećaj kao da se spremam za odlazak na pusto ostrvo na kom ne smem da ponesem nijednu stvar.

Nedelja 9h

Budim se i ne skrolujem kroz Instagram feed. Naravno da mi je bilo čudno.

Još dok sam bio u krevetu razmišljao sam šta bih sve mogao da radim. Ustao sam, uzeo papir i olovku i krenuo da pravim spisak:

  • prošetati psa – ali onaj veći krug,
  • srediti papirologiju iz banke,
  • složiti knjige na polici
  • zameniti ilustracije u ramovima na zidu

… bile su samo neke od stvari koje bih propustio da sam nastavio da skrolujem kroz feedove.

Nedelja 11h

Veći deo spiska sam već rešio. I skapirao da mi je vreme baaš proletelo. OK, možda ne bi tako da nisam imao sve ove „zadatke“. Ali verujem da bih i tada smislio nešto korisnije od čitanja nebitnih vesti sa portala ili istraživanja nove mim stranice.

Nedelja 14h

Nisam se ni okrenuo a već je došlo vreme za ručak. Posle njega sam radio ono što i svakog vikenda u decembru – gledao takmičenje u ski skokovima na Eurosportu.

Međutim, tada me uhvatila mala kriza. Pošto nisam ispratio prvu seriju i saznao da li je Simon Aman prošao u drugu, palo mi je na pamet da makar virnem u telefon. Čisto da izuglam taj podatak i usput čekiram da mi nije stigla neka poruka. Ili još gore, da me neko nije pozvao.

Međutim, nisam se pokolebao. Telefon je i dalje ostao netaknut.

Nedelja 18h

Takmičenje se završilo, napolju je uveliko pao mrak a meni na pamet ideja da okpuim ukućane i zaigramo Rumikub. Prvo smo zaboravili pravila i pokušavali da ih se setimo „čitajući“ uputstva na nemačkom umesto da guglamo. Kad smo se uštosili, krenula je zabava. Čarke oko toga ko vara a ko je srećne ruke ni ovog puta nisu izostale. Kao ni čekanje od 10ak minuta na mamin sledeći potez.

Nedelja 21h

Posle večere sam, za razliku od uobičajenog istraživanja beskorisnih stvari na netu, počeo da čitam novu knjigu. Klirove Atomske navike iz Žiška biblioteke.

Na telefon sam već i zaboravio. A komp? Šta beše to? 🙂

Zaspao sam uspevši da ceo dan ne pogledam u njih.

/   /   /

Od tada se povremeno isključim vikendima. A i inače manje koristim telefon. Više ga ni ne nosim na trčanje ili kad vozim bajs. Mogu i odokativno da procenim koju sam kilometražu prešao.

Iz ovog malog eksperimenta sam zaključio da verovatno ništa bitno nećeš propustiti ako jedan dan budeš offline. Da je skroz okej da ne saznaš odmah svaki podatak ili da se pomučiš da prevedeš neki tekst bez Guglove pomoći. Kao i da je osećaj da si sredio stvari koje se gomilaju na to-do listi mnogo bolji nego prokrastinacija. I da dodatnih 10 minuta provedenih sa psom znači mnogo više njemu nego tebi a da tako malo truda treba da osvežiš prostor u kom živiš.

Možda ćeš reći „Wow, pa ovaj lik nije otkrio toplu vodu“. Slažem se sa tobom, nisam. Ali sam otkrio kako je kad se digitalac priseti šta sve može da radi bez neta.

Ako i ti imaš sličnu naviku, javi mi kako provodiš to vreme. Jedva čekam da čujem i neke nove načine.