Explainer video - Ziska

Explainer video

Šta treba da se objasni?

Treba ti jednostavan način da pojasniš kako radi tvoj app? Imaš nagradnu igru preko sajta koju treba da razume i neko stariji od 30 godina? Prezentuješ svoj softver potencijalnim investitorima? Rešenje je najčešće explainer video: objašnjenje korak po korak kako se tvoj softver koristi.

Ovi videi su bukvalno svugde na Internetu jer veoma dobro rade svoj posao. Svi ih rade. Mi ih radimo. Nekada isto kao i drugi jer je često poenta ovih videa da budu no brainers. Nekada pokušamo da razmrdamo format.

Najčešće se za explainer video koristi 2D animacija. Postoji razlog za to. U nekom trenutku objašnjavanja zafaliće ilustracija nekog pojma koji se daleko lakše prikazuje kroz piktogram nego kroz stvarni svet. Verovatno će biti i nekih grafika – svi ti elementi se najlakše uklapaju tehnikom 2D animacije. To izgleda ovako:

Ovaj format dobro radi na društvenim medjima komunicira ispisima, čak i ako se video pušta automatski bez zvuka. Može da se prilagodi i za starije korisnike, kao ovde:

Međutim, ako želite da se izdvojite pred mlađim korisnicima, potrebno je nešto malo drugačije. Kao što smo rekli – ovi videi su svugde na Internetu. Zbog toga su iskusniji korisnici Interneta oguglali na njih. Ako snimite realističan video, sa influenserima, to će sigurno privući više pažnje.

Dobra stvar kod realističnih videa je što na tom snimajućem danu možete da napravite sadržaj za kompletnu digital kampanju: Instagram postove, Instagram storije, YouTube oglase, banere itd.  Pogledajte šta smo sve napravili za 2 snimanjuća dana za ovu kampanju.

Često ove video materijale radimo i na drugim jezicima osim srpskog i engleskog. Scenario pišemo na engleskom. Ispisi moraju biti kratki bi bili čitljivi na mobilnim uređajima, pa se prevod na lokalni jezik obično reši:

Sada bismo trebali da pričamo o tome kako se pravi explainer video za keynote prezentacije, lansiranja proizvoda ili pič investitorima. Međutim, nijedan rad ne smemo da prikažemo zbog poverljivosti informacija.

To nas ne sprečava da primenimo to što smo naučili na vašem projektu…