Kako se stvara Žiška? - Ziska

Kako se stvara Žiška?

Korak po korak

Kako se stvara Žiška

Znaš onaj osećaj kada pronađeš mnogo dobru košulju u second handu, kad ti baba pošalje sarme ili uđeš u 95 koji nije krcat?
E baš je isti osećaj kada završiš praksu. Ali, nije baš isti osećaj dok praksa traje. To ti je više osećaj kao da si na upitnom rolerkosteru na letovanju u Turskoj. I ne znaš kad će da se zaustavi. I da li ćeš zažaliti i letovati u Crnoj Gori.

Zato sam u toku prakse rešila da napravim seriju fotografija koja će malo bolje objasniti kako se to pravi jedna žiška u toku prakse. E sad, pošto se inače bavim izradom keramike, odlučila sam da ispratim ujedno proces pravljenja keramičkog predmeta i dobrog praktikanta.

Tako da – Buckle up, krećemo!

1. Faza: Preispitivanje

Ako bih bila super heroj, sigurno bi mi protivnik bio izlazak iz komfor zone.

Da, generalno imamo tendenciju da ušuškanost povežemo sa nečim dobrim a ne sa stagniranjem, zato je dodatno teško da poguramo sebe kada za to dođe vreme.

Ali ako se prijaviš za praksu, oh boy… do I have news for you.  Borba sa komfor zonom te čeka na prvom koraku. Bum, 30 nepoznatih ljudi, svi apsolutno fokusirani, a ti sa svojim koferom nesigurnosti upadaš u kancelariju i zbunjena si baš kao kad psa Simu iz Srećnih ljudi krenu da zovu Živko.

I dok na udobnoj stolici kroz glavu analiziraš svaki svoj korak koji te je doveo dovde, već krećeš sa prvim zadacima i nadaš se da ne uprskaš nešto i da te ne izbace naglavačke.

Međutim, završavaš zadatak po zadatak, učiš stvar po stvar i onda na kraju skapiraš – izlazak iz komfor zone ti je zapravo saveznik i da,

jesi dobar materijal za praktikanta.

Da li sam ja dobar materijal za Žišku?

2. Faza: Korišćenje alata

Znaš onu ‘’5% je talenat a ostalo je rad’’ , ali kod praktikanta: 100% je rad.

Možda jesi kreativna ali bitnije od toga je da naučiš kako da predstaviš svoju kreativnost.

Pre svega, za to su ti potrebni alati, kao i u bilo kom drugom zanatu. Neke alate na praksi skontaš sama, ali ti većinu daju drugi. Da, pročitaj preporučenu knjigu, odslušaj podcast i pogledaj prošlogodišnji pič . Na kraju će ti znanje koje si pokupila usput mnogo značiti, zato –  Koristi sve alate koje imaš.

Od čega se to pravi Žiška?

3. Faza: Učenje strpljenju

Da li si i ti osoba koja hoće da proba nešto al’ kad ne nauči sve odma dobije napad panike i odustane od svega? Okej, kapiramo se.

Svakodnevno smo hipnotisani brzinom novih informacija i stvari koje se odvijaju oko nas. Pa tako, kapiramo da nam za sve treba baš malo vremena ili u prevodu: Kako misliš da jedan Tiktok video od 30 sekundi ne može da mi dovoljno detaljno objasni o nekoj temi?

Iako izlizan kliše koji tetka kači na Facebooku uz sliku crvene ruže: Za dobre stvari je potrebno vreme.

Zato, ako ne uložiš dovoljno vremena i strpljenja u učenje novih stvari, chances are: neće uspeti.

Vreme i strpljenje

4. Faza: Uklapanje

Sećaš se onog PPT-u na kom si poslednji put pravila prezu na času informatike da nekako izvučeš četvorku za kraj godine? Na njemu ćeš raditi svakodnevno. Ali ćeš pokušati da uklopiš mnogo različitih znanja koja ti naizgled i nisu baš spojiva.

Da, možda ti za Menadžment društvenih medija sada ne treba Photoshop znanje ali sigurno će ti zatrebati kada ti hitno treba objava za klijenta a dizajn je u gužvanjcu. Svakako ti ne treba usavršeno znanje o našem aparatu kafe, ali šta ako dođe klijent i zatraži baš kafu sa aparata?

Sva znanja su dobra znanja koja se na kraju uklapaju.

Uklopi

5. Faza: (Ne)Uspeh

Možda najteža stvar sa kojom treba da se izboriš u toku prakse je prihvatanje neuspeha ali u uspeha.Izlazak iz one komfor zone u 1. fazi bi već trebalo da te pripremi na to da će biti zadataka koje nećeš moći uspešno da obaviš.

Ne, to nije znak da brže bolje trkneš u komfor zonu već da te to dodatno podstakne da prevaziđeš neuspeh.

Ono što je potrebno da ustanoviš je da apsolutno niko iz kancelarije nije samo došao i pokidao svaki zadatak ikad. Iako ne želim da te ohrabrim da fejluješ – najviše se uči iz neuspeha.

Ima malo i joj

Sa druge strane, kada dobiješ prvu pohvalu o radu, kada osetiš da doprinosiš timu i kada uspeš da jasno iskažeš svoje mišljenje tada se osećaš kao da si na Marsu. Pre Elona i da živiš tamo i gledaš u raketice.

Nauči i iz neuspeha i iz uspeha, samo tada ćeš u potpunosti biti okej sa svojim radom.

Kako se stvara Žiška

Kida osećaj

6. Faza: Saradnja

U novom okruženju imamo tendenciju da moramo da se dokažemo i pokažemo a zapravo samo treba da dozvolimo sebi da se priviknemo na promenu. Zato, sa kim bolje da prođeš sve to nego sa mentorkom.

Mentorka je tu od početka ali je svakako i poslednja faza tvoje prakse. U odnosu sa njom treba da naučiš da zaboraviš na one ustaljene autoritete koje si imala do sad i da je posmatraš kao neko ko zaista želi da ti pomogne i izađe u susret.

Da, možeš da razgovaraš sa njom o tvojim razmišljanjima i problemima, a ono što ćeš naučiti je kako da svoje misli konstruktivno spakuješ u rečenice i da se izboriš sa strahom od deljenja svog razmišljanja.

Podrška

/   /   /

 

E onda dođeš na kraj 6. faze, sediš za kompom, gledaš fotke, pišeš blog i anliziraš svaku fazu pojedinačno. Skontavaš da si postala Žiška.