Logo ekstenzije - Ziska

Logo ekstenzije

Šta da radiš kada te knjiga standarda drži na kratkom lancu?

Vašoj firmi je krenulo. Već imate logo i celu knjigu standarda. Vreme je da proširite posao i napravite pod-brendove kojima ćete pokriti srodne ciljne grupe i poremetiti planove konkurenciji. Možda je konačno vreme i za neke interne projekte. Svaki dodatni napor u perspektivi može postati nova unosna grana vašeg poslovanja i zaslužuje sopstveni logo.

Ali vaša knjiga standarda od sto strana ne govori ništa o tome kako treba da izgleda logo za te nove projekte? Čak šta više, postoje jasne odrednice kako taj znak ne sme da izgleda, jer ugrožava postojeći logo. Da stvar bude gora, sedište vaše internacionalne firme je u drugoj zemlji, i bilo kakav predlog unošenja novog entiteta u vizuelni prostor naići će na negodovanje i nesigurnost.

Naši klijenti najčešće su deo već izgrađene internacionalne mreže, imaju knjige standarda od sto strana i kompleksni lanac koji je potrebno ispoštovati pri donošenju odluka. Kako u takvoj mreži jedan lokalni ogranak velike korporacije da unese novinu na tržište ili predstavi lokalno relevantan projekat, i to bez opstrukcija iz sopstvene mreže?

Dobar dizajn nastaje iz ograničenja, tako kažu. Upravo zato radimo ekstenzije logo-a za projekte lokalnih ogranaka velikih kompanija. Na ovaj način ubrzali smo proces odobrenja. Na primer, za Zuehlke smo osmislili ime i znak za njihovu seriju internih intervjua sa zaposlenima.

The Hüb je logotip koji ne uvodi nove vizuelne elemente, koristili smo samo dozvoljene boje i zvanični font. Malo smo se i zaigrali pa smo preneli karakteristično ü iz logotipa krovne kompanije. Logo je prihvaćen – količina koski koju je naš dizajner lupio tog dana nahranila bi azil za pse. Ove male pobede puno nam znače u restriktivnom tržištu.

Logotip je lak ali logo, odnosno znak, teže će naići na odobrenje unutar razvijene mreže. Za istog klijenta uradili smo i znak za inovativnu platformu koja povezuje inženjere iz Bugarske i Srbije. Uveli smo novi vizuelni element ali smo boje sveli na jednu, koja je opet dozvoljena knjigom standarda kako bi olakšali proces odobravanja.

Važnije od toga, ovi znakovi ne ugrožavaju vizuelno krovnu kompaniju i umesto konfuzije, daju potvrdu njene prilagodljivosti lokalnim potrebama.