Rekviziti - Ziska

Rekviziti

Kakve smo sve neobične stvari našli u našem magacinu?

Neki bi rekli da je najbolja stvar koja je izašla iz tog našeg magacina – Žiška podkast, koji smo prvobitno u njemu snimali, ali to je samo zato što nikada pre niste videli rekvizite za snimanja koje držimo tamo ovako uredno sortirane. Nismo ni mi!

Ključni deo svakog našeg snimanja su svakako vrsni fotografi i videografi, rasveta i oprema… ali rekviziti (ili propsi) dobijaju Oskara za najbolju sporednu ulogu. Zapravo, nekada je ta uloga sve što vidite u videu. Možda ste se pitali šta se sve nalazi iza stavki „kostim“ ili „scenografija“ u jednom budžetu.

Po prvi put, samo za vas, predstavljamo vam maskote, kostime i rekvizite u glavnoj ulozi.

Počnimo od onih najmanjih. Naša opsesija ultra minijaturnim rekvizitima počela je kao zezanje… ali se vremenom otela kontroli. Prikupljali smo ih svuda po svetu, a zaslužni su i za naš Golden Member bedž na AliExpressu. Dobra stvar je što ne zauzimaju puno mesta u našem magacinu. Loša stvar je što ih je teško pronaći u džumbusu koji tamo vlada. Priznajemo, snimanje fotografija u našem studiju neretko je samo izgovor da se odrasli ljudi igraju.

Naš jednorog Spasoje NIJE jeftina konjska maska sa interneta kojoj smo prišili kornet na čelo! Zar ne znaš ništa o jednorozima? Spasoje je smišljen & stvoren u Žiški. Koleginica je nacrtala kako Spasoje izgleda. Po tom crtežu sašili smo unikatnu masku koja je predstavljala i vozila Sprite sadržaj godinama. Svi jednorozi su unikatni. Tako da ako vam zatreba kostim maskote za vaš brend – to neće biti naš prvi rodeo. I pritom ne mislimo na rodeo gde krotimo jednoroge. Niko ne jaše jednoroge. Zar stvarno ne znaš ništa o jednorozima? Idi kod Spasoja  da ti objasni par stvari.

Neki od brendova za koje radimo su na tržištu decenijama i ponose se svojom tradicijom. Kada dođu jubileji, potrebno je pronaći retro stvari iz osamdesetih i devedesetih da upotpune scenu. Pronaći ove rekvizite je teže nego što izgleda. Nakon temeljnog kopanja po podrumima i tavanima došli smo do većine stvarčica koje su nam potrebne. Ali neke stvari smo bili primorani da potražimo kod antikvara i preko interneta. Za stari televizor smo umalo bili spremni da odvojimo više para nego za novi. Na sreću, vremenom se naš budžak u magacinu napunio starudijama koje će vremenom vredeti milione, a posebno smo ponosni na kontakte sa Kalenića. Vreme radi za nas.

Stare odevne predmete bilo je mnogo lakše naći. Kao da nam je svima bio potreban izgovor da u kancelariju donesemo blentave, drečave šuškavce koje smo nosili devedesetih. Ili sakoe od štofa i somota koje su nosili naši roditelji. Ova zaliha kostima imala je i neočekivani efekat: zaposleni u Žiški sada su inspirisani da se oblače kao da su u Zoinoj Nirvani.

 

Nekada se dogodi da rekvizit zaista dobije glavnu ulogu na fotografijama koje pravimo! To je slučaj sa jastucima koji podsećaju na penasti Munchmallow slatkiš. Napravili smo ih desetak ali su se svi razgrabili. Čuvena je priča da su se Mariji Šerifović toliko dopali nakon jednog snimanja da smo joj poklonili većinu da njima ukrasi kuću. Sada će po uzoru na ovaj jedan jastuk koji nam je preostao biti napravljene još stotine – Munchmallow će ih prodavati kao svoj merch. A sve je poteklo iz Žiške!

Nekada snimamo video recepte. Verovatno mislite da se to radi u nekim specijalizovanim studio-kuhinjama? Ha! Mi ih pravimo u predsoblju naše kancelarije. Postavimo sve elemente, uradimo odličnu rasvetu i… rasporedimo brdo rekvizita da upotpunimo opsenu. Jednom smo imali i incident u IKEI jer smo BAŠ želeli tu jednu krpu koja nije bila na prodaju nego je bila deo dekora. Čak je bila privezana konopčićem. Iskusno smo makazama (koje su isto bile deo dekora) odvojili željenu krpu i malo se pravili ludi na kasi dok su pokušavali da očitaju bar kod. Bila nam je potrebna baš ta krpa i baš taj dezen! Sada je ona deo NAŠEG kuhinjskog dekora.

Okej… ovo će zvučati čudno ali večina oružja sa slike iznad nije pribavljena za neko snimanje. Naš kreativni direktor je jednog dana došao sa gomilom dečijih pušaka i pištolja najrazličitijih oblika. Rat u kancelariji trajao je danima. Na kraju nedelje, sve smo uredno počistili a ceo arsenal spremili u magacin, gde čeka neko novo snimanje.

 

/   /   /

 

Sve u svemu, pribavljanje rekvizita je nešto u čemu smo se prilično izveštili. Naš magacin postao je riznica drangulija i antikvarnih predmeta. Ima tu i retro garderobe, raznog posuđa i šarenih igračaka. Nema šta nema. Kao što ste videli, imamo čak i jednoroge.