Srpski točak brend arhetipa - Ziska

Srpski točak brend arhetipa

Jer naš Everyman nije isto što i globalni

Ako se baviš marketingom, sigurno ti je poznato: „Ma nismo mi baš toliko Jester, mi smo ti više Everyman“. Jungovi Arhetipi su korisna prečica da bolje razumemo ton, vrednosti i motivacije brenda. Što nam pomaže da komuniciramo na autentičan i konzistentan način.

Uzmimo za primer Everyman arhetip. Taj arhetip brenda bi trebalo da rezonuje sa većinom ljudi i pruži osećaj pripadnosti. Iako bliski svima, Everyman brendovi nisu smarači. Sa njima je lako identifikovati se i lako je navijati za njih – jer je većina nas zapravo „svaki-čovek“. Zato bi komunikacija brenda  trebalo da izazove onaj „Aa, to se i meni dešava“ osećaj.  Kada pričamo o arhetipima u kontekstu brendova, često koristimo predstavnike arhetipa da bismo se bolje razumeli. To mogu biti fiktivni junaci ili drugi brendovi. Zvuči kul.

MEĐUTIM kada pretražiš ko su predstavnici ovog arhetipa, izađe ti Homer Simpson, Rejčel i Marti Mekflaj. Što je istina, oni jesu dobri predstavnici. Ali globalnog, a ne lokalnog arhetipa. I ovde dolazimo do poente:

Poenta

Domaći brend ne bi smeo da bude inspirisan samo globalnim primerima junaka ili brendova. Npr, kod nas je humor užasno bitan. Humor nas povezuje i pruža nam osećaj pripadnosti. Zbijamo šale i kad treba i kad ne treba. Zato je srpski Everyman brend bliži Jesteru nego što je to globalni i to treba uzeti u obzir kada definišemo ton komunikacije. I ne, nećeš zagaziti u Jestera ako tvoj kopi bude ~dovitljiv.

I tako smo došli do Domaćeg točka brendova.

Nastao je zato što nam je bilo zanimljivo da promislimo i mapiramo koji likovi iz naše pop-kulture odgovaraju kom delu točka. Opstao je tako što smo skontali koliko je značajno da ovo imamo na umu u kreativnim procesima ako želimo da zaista budemo lokalno relevantni.