Tek mi je 30 - Ziska

Tek mi je 30

Ili kako se slavi rođendan piratskog brenda

U novembru su autobuske stanice okupirali prosečni-srpski ćale, keva i baba sa pitanjima iz rubrike: nedeljni ručak u Srba. U bioskopima se vrtela Rum Kasato reklama, a na šinama prvi piratski tramvaj u Beogradu. Ako baš ništa od ovoga niste ukačili – tim bolje, jer ovo je priča o kampanji za 30 godina Rum Kasata!

Znate već kako ide.  Brend slavi rođendan, a kopiji pršte od: „već 20 godina“, „40 godina tradicije“, „pola veka poverenja“. Ovakav pristup je okej, osim što polazi od pretpostavke da je ljudima stalo do rođendana brendova. A rođendan brenda je kao žurka računovođa. Znamo da postoji, ali ne gorimo od želje da je posetimo.

Kad je došao brif da proslavimo rođendan Rum Kasatu nismo želeli da lansiramo još-jednu-jubilej-kampanju. Prva odluka koju smo doneli je  da naša priča ne sme da bude okrenuta isključivo brendu – već i ljudima. Želeli smo da adresiramo realnu tenziju vršnjaka našeg brenda i da ispričamo priču o Piratima.

Zato smo krenuli sa pitanjem:

Šta znači 30 godina u Srbiji?

I shvatili da nije glamurozno. Zapravo je to godina kad svi krenu da te smaraju, više nego pre. Od jednom, svaki nedeljni ručak se pretvori u oluju neprijatnih pitanja. I sva se svode na to kad ćeš da se ostvariš / osamostališ / uozbiljiš, jer zaboga, pa već ti je 30. I koliko god različita, sva ta pitanja znače samo jedno:

Kad ćeš postati kao svi ostali, bez obzira na to što niko od nas nije isti?

Odlučili smo da naša komunikacija bude odgovor na ovu tenziju. Mozgali smo šta je pravi piratski odgovor na ove pritiske. Znali smo da Pirati žive van sistema, nije ih puno briga za godine i očekivanja koja okolina ima od njih. Oni žive kao da im je tek, a ne već 30. I tako je nastao slogan:

Tek mi je 30!

Jednostavna, a moćna rečenica, koja trideseti rođendan smešta u novi kontekst. I to baš kontekst koji odgovora piratskom brendu: tu smo 30 godina i tek smo počeli!

A iz ove rečenice se izlila cela integrisana kampanja. Pogledaj spot i javni nam koliko te podseća na nedeljni ručak od 1 do 30!