Miloš Čeman - Ziska

Miloš Čeman

2D animacija

Ćaaaooo, ja sam Miloš Čeman, ali mooožete me zvati Čema.

Ovako bi me transkribovale sve kolege iz Žiške, osim Tee koja je iz Novog Sada. Nažalost, svi oni misle da sam i ja iz Novog Sada jer sam tamo studirao. A ja čovek s juga. S juga Bačke. Ponosno svima naglašavam da sam iz Zmajeva (opština Vrbas!) ali opet nekako ostah Novosađanin.

Ako vas zanima čime se bavim, odmah da vam kažem da ni mojima nikad nisam umeo to da objasnim. A kamoli da od tog zanimanja može lepo da se živi. Pod lepo naročito mislim na to koliko uživam u ovome što radim.

Inače, završio sam žurnalistiku, ali eto nisam novinar. Kakva je situacija sa novinarstvom u Srbiji, mislim da nikad neću više ni biti. Ja sam pokušao da idem putem svog formalnog obrazovanja, ali sam uvek nekako završavao sedeći pored montažera i snimatelja, upijajući njihov zanat i malo pomalo menjajući ih kada je god za to bilo potrebe. A onda se javila moja potreba da se razvijam u svim sferama koje se tiču animacije, video editinga, snimanja, koordinacije kamera… Znate ono kad konobare zovete Izvini? E, tako sam ja počeo montažere da zovem CTRL + M, jer je export jedino što im je posle mene ostajalo da urade.

Jasno vam je da sam sada (a i već duže vreme unazad) čovek u produkciji. I to sam uvek bio u hyper produkciji. Taj hype je od mene napravio bržeg i efikasnijeg Čemu. Možda ste baš gledali Senidin nastup na Sea Star Festivalu 2022 – to sam, na primer, ja animirao I editovao. A i ovaj video za EXIT.

O MENI SU REKLI

Čema uvek ima najluđe priče, ne znam kako je tako mlad uspeo da upozna sve te poznate i/ili zanimljive ljude! Na primer, on je jednog od one dvojice iz benda Stereo Banana upoznao sa njegovom sadašnjom ženom tako što joj je pustio njihovu pesmu da čuje po prvi put…

Jelena Žiška

Jezivo koliko taj čovek provodi slobodno vreme na Internetu. Na svakoj pauzi šta god se pomene, on ima klip da pokaže na tu temu.

Mateja Žiška

 

Čema? Ma njegov nadimak je Grafički Dizajner za Siromašne, ceo život mi je opisao volonterskim mimovima i kratkim klipovima. Kad malo popije postaje i opasan… Zaboravlja kako je bio mladi metalac i zapeva Harisa Džinovića

Svaki moj prijatelj ikad

 

Dobro, možda i nisu baš naglas nekome rekli ovo o meni. Ali pretpostavljam da bi.

 

/  /  /

 

Ako mislite da ste sve saznali o meni iz ovog teksta, znači da nikad nismo izašli na cigaru zajedno. U tom slučaju, dođite na Žiškinu adresu, ja sam verovatno ispred.