Zašto je youtube rewind najbolji do sada - Ziska

Zašto je youtube rewind najbolji do sada

Ne, nije klikbejt! Stvarno ću da ti dokažem da jeste najbolji! I znam da se ne slažeš, ali pročitaj ovaj tekst bez predrasuda, ispoštuj praktikanta… valjda će mi se ovo pisanije računati za nešto :’(

 

Ukoliko ne pratiš Youtube dovoljno da budeš upućen u ovu temu, sigurno si bar od nekoga čuo da je rewind bio katastrofa? Youtube rewind 2018 ima najviše dislajkova u istoriji YouTube-a: 15 miliona! Ako stvarno nisi čuo ništa o ovome, otvori svoj kameni laptop i pogledaj ovo, Patriče.

Zašto ja onda u svom blogu prvencu pokušavam da te ubedim da je najbolji? Kako bih odgovorio na ovo pitanje, moram da napravim još dalji rewind: hajde da vidimo zašto su prethodna „premotavanja“ bila dobra:

2012. godine je Rewind prvi put postao veliki projekat, a ne samo spajanje svih viralnih videa u jedan. Svake godine, Rewind se vrteo oko najpopularnijeg sadržaja te godine. (kreće muzika Grlom u jagode) Te 2012. godine Gangnam style postao je prvi video sa više od milijardu pregleda, a Rewind je bio spoof spota uz mnogo đuskanja, muzike i tjubera.

Sledeće godine, pod nazivom „YouTube Rewind: What Does 2013 Say?“ pored muzičkih hitova obuhvaćen je Harlem shake. Youtube rewind 2014 – opet muzika, jutjuberi različitih govornih podneblja + Ice bucket challenge.

Dakle: Rewind se nastavlja na glavni trend svake od tih godina. I zbog toga ih je publika volela.

Glavna zamerka na ovogodišnji Rewind je da ovo nije ispoštovao. Jer ovu godinu nije obeležio Fortnite. Za ljude koji zaista vise na Ćubu, glavna dešavanja 2018. godine su:

1. Logan Paul vs. KSI boks meč

2. Logan Paul u Japanu, znate zašto

3. Pewdiepie vs. T series borba za kanal br. 1,

4. Propali eventovi jutjubera

5. Sve lošiji odnos jutjubera i Youtube-a, te jutjuberi koji se žale

6. Sitne stvari poput „banovanja“ meme-ova u Evropi, “The mind of Jake Paul” – serijal Shane Dawsona… i da…prokleti Fortnite.

.. i ništa od ovoga nije pomenuto u Youtube rewind 2018. Niti jedna stvar.

Ali šta imaju zajedničko sva gore pomenuta dešavanja? Sve su ovo Drame.

Drama (imenica): Književno delo oblikovano tako da sadrži opis likova s naznakom nekih njihovih osobina, a zainteresovanost publike potiče iz nekog sukoba ili zapleta. Taj sukob izaziva stalnu napetost koja je pokretač radnje i zanimanja gledaoca.

Navedena definicija potiče iz Antičke Grčke, ali razlika u odnosu na jutjubersku dramu ne postoji.

Aaaand here’s my point: Gde ćeš veću dramu od ovogodišnjeg Rewinda!?

Youtube rewind 2018 je napravio novu dramu, između sebe i jutjubera. Youtube rewind 2018 je stvorio podlogu za mesec dana sadržaja raznih jutjubera. Na Reddit-u danima nije moglo da se pronađe ništa osim sadržaja o rewindu, Pewdiepie je izbacio „bolju“ verziju rewind 2018,  9gag je goreo od meme-ova koji prozivaju i pozivaju na glasanje, Marques Brownlee je napravio video u kome objašnjava kako je Rewind u kome je on učestvovao trebalo da bude bolji i bla bla:

Svi su izabrali stranu, svi su zabrinuti, a na kraju – brojač pregleda negde u štabu Youtube-a je samo otkucavao.

Na prvi pogled izgleda kao da rewind nije ispratio trendove jer ne sadrži reference o najvećim dešavanjima u godini. Samo na prvi pogled. Youtube rewind 2018 je sopstvenim primerom savršeno opisao celu godinu za nama. Youtube rewind je, u ogromnoj konkurenciji, uspeo da bude među najvećim dramama 2018. godine. Youtube rewind 2018 je najbolji rewind do sada.