Znaci kreativnih upozorenja - Ziska

Znaci kreativnih upozorenja

Kad ti život da skladište, napravi sklad!

Naša kancelarija ima mnoge nadimke: skladište, kutija, gradilište… Iako su 5 metara visoki plafoni i neobrađeni stubovi skroz u našem fazonu, ipak smo poželeli da je malo oplemenimo. A kako oplemeniš gradilište?

Pa znakovima! Malo drugačijim:

Na našem gradilištu gradimo kreativne ideje. Zvuči nedefinisano i bezopasno, ali u stvari je jednako rizično kao i bilo koja druga građevina. Sa jedne strane, ako radiš lošim metodama rizikuješ da ti se sruši kreativa koju mukotrpno gradiš. Sa druge strane, izlažeš svoju ličnost velikoj opasnosti od povrede ega.

Znaci kreativnih upozorenja te podsećaju kako da radiš i kako da se postaviš da ti se to ne bi desilo:

Kako da radiš

Prvo treba da razumeš da simbol kreativnosti ne treba da bude sijalica. Sijalica se pali lako, brzo i iznenada. To predstavlja samo jedan trenutak u kreativnom procesu, trenutak uvida. Kreativni proces zahteva znanje, pokušaje, argumente, diskusiju, intuiciju …. ma mnogo više kopanja nego sijanja!

Naredni znakovi odnose se na to lopatanje. Loše fore, odnosno igre rečima su obično znak da je kreativni sastanak (ne brejnstorming) otišao dođavola. I klijenti i tim sa kojim radiš će sigurno imati više od dve runde izmena i na kraju: ne zaboravi da naplatiš svoj rad.

Kako da se postaviš

Ako je tačno Mislim, dakle postojim, onda je zaključak ja jesam svoje misli, svoje ideje jako blizu. Međutim, ideje su gorivo kreativnog procesa, mnoge će izgoreti u procesu. Nemoguće je da neke od tvoje dečice ne završi masakrirano na zgužvanim postit papirićima.

Zato je bitno da se odvojiš od svojih ideja, da se pirpemiš da će sigurno biti potpitanja (jeste sa T – guglali smo!) u diskusiji i zaštitiš svoj ego.

Ako tako budeš radio, nećeš osetiti taman časak duše, trenutak kad sve deluje kao da se ruši. A čak i ako se to bude desilo, biće sve ok. Dodelićemo ti novi svet. Lepši, noviji, manje korišćen!