Da li je prošlost budućnost tvog brenda? - Ziska

Da li je prošlost budućnost tvog brenda?

Sa koliko nula se piše nostalgija?

Često sebe hvataš u tugaljivom gledanju slika iz detinjstva i razmišljaš kako su nekada bila bolja vremena? Možda te je stigla starost, a možda se pretvaraš u ciljnu grupu brendova koji furaju nostalgiju. U nastavku teksta saznaj zašto je marketing jedino mesto gde je dobra ideja da doneseš odluku da živiš u prošlosti. Upoznaj brendove zbog kojih nam je teško da poslušamo motivacione govornike i živimo u trenutku.

U početku nostalgija beše ime za osećanje bola koji su švajcarski vojnici ispoljavali u odvojenosti od domovine.

Vremenom je značenje ove reči izgubilo na svojoj težini. Nostalgija je postala opis za osećaj kada vidimo onog gumenog dekicu koji popravlja cipele u obućarskim radnjama i shvatimo da smo i mi imali takvu igračku kad smo bili deca. Onda obično pomislimo: daaa, sećam se. Pa, kako smo se lepo igrali svi u kraju i sve je bilo mnogo jednostavnije- nego DANAS.

Negativno se izbrisalo, a jaka želja da se vratimo u vreme kada smo bili mnogo srećniji i očajno obučeni je pobedila. Iako možda istorijski i nismo živeli bolje u prošlosti, ipak volimo da nas nešto na nju podseća.

Zato su reklamne kampanje koje izazivaju osećanje nostalgije kod potrošača toliko uspešne. Neka baci kamen onaj koji nije zaplakao na prošlogodišnju Kocinu novogodišnju reklamu.

Slatkiši, hrana i pića koja dugo postoje često progovaraju nostalgičnim jezikom. Marketing tim koji se odluči na taj korak unazad svestan je da njihov brend mora da ga opravda time da nismo zaista u nekom periodu našeg detinjstva, na primer, pitali “ima li nešto slatko” već ima li________ (taj i taj slatkiš)

Domaći brend čijem imenu često dodajemo produžetak nostalgija jeste Jaffa. Nesumnjivo ste se s bratom ili sestrom jednom u životu potukli oko toga što je njena prazna kutija ostavljena u šteku.

Pratioci na društvenim mrežama nam iz dana u dan govore koliko ih Jaffa asocira na neka bolja vremena i prisećaju se najlepših momenata uz svoj omiljeni slatkiš iz detinjstva. Zahvaljujući tome sav Instagram sadržaj posvetili smo oživljavanju sećanja na period bezbrižnog detinjstva obeležen ljigavcima, kabastim fiksnim telefonima, slinkijima, tajnom upotrebom mamine šminke, testericom za tehničko i drugim sitnicama koje milenijalizam znače.

Jaffa nostalgija osvojila je i korisnike LinkedIn profila Jaffa Crvenke. Objavili smo poster sa starim Jaffa pakovanjem na kojem je klinac koji se verovatno oblačio sa svojih pet godina ozbiljnije nego mnogi tridesetogodišnjaci sada. Rezervisana LinkedIn publika napravila je pauzu u pisanju svog puta preko trnja do pozicije svojih snova i vratila se u ’70-e. Vreme kada je jedna od najvećih polemika bila: da li prvo pojesti čokoladu, pa žele pa tek onda keks?

Još jedan brend iz Crvenkinog portfolija, uspešno nas je poslao na putovanje kroz vreme- Munchmallow je proslavio 40. Rođendan i svojom komunikacijom katapultirao u kultne osamdesete kad smo nosili pufnaste gumice za kosu, vrećaste trenerke podignute do ispod miške i plesali uz dens hitove.

Koliko dobro nostalgija marketing zaista radi vidi se iz činjenice da radi i kod mlađih, onih koji nisu originalno doživeli sentiment prošlih decenija. Zato su tako popularni Netflix naslovi – naučno-fantastična serija Stranger Things, ali i serija Sex Education. Dakle, ne moraš ni da iskusiš prošlost da bi zbog nje bio nostalgičan!

To je razlog zašto brendovi poput Nike-a ili Adidasa često uspešno lansiraju throwback linije proizvoda, Pepsi vrati staru ambalažu a Nintendo izbaci mini konzolu nalik onoj iz ’80-ih i ’90-ih (ok, hteli su i da  privuku pažnju na svoj novi proizvod- Nintendo Switch)

Nostalgija čini da osećamo više kada su brendovi u pitanju.  Možda je to i jedina situacija kada je više-više.