Dolaziš nam u goste? - Ziska

Dolaziš nam u goste?

100% efektivan vodič za preživljavanje ŽIŠKA podkasta

Verovatno se ne poznajemo. Možda pogledaš pre dolaska par naših epizoda, ali malo naših podkast gostiju zna šta da očekuje kada uđe na vrata našeg malog skladišta pored pruge. Pokušaćemo da ti približimo šta te sve čeka na snimanju podkasta, ako ništa drugo da imaš šta da čitaš u prevozu do nas!

Sve će biti ok

Najčešće pitanje koje dobijamo je “a šta ako nešto pogrešim!?” Za više od 30 epizoda, jedini put da je iko zakucao bio je voditelj, i to Goran, pošto su snimili 30 minuta podkasta, bez zvuka. Više od 30 gostiju je prošlo kroz naš studio i nikad nismo morali da snimimo ponovo. Podkast je takav format, gde je sasvim ok da ne možeš da nađeš reč, imaš nas da ti pomognemo, samo se opusti.

Kada dođeš, prvih 20ak minuta ćemo provesti u ćaskanju, da bismo se raspričali. Jezik je mišić kao i svaki drugi i treba mu vežbe. Ako imaš priliku, pričaj sa nekim i pre nego što dođeš u studio. Time ćeš smanjiti poštapalice, lakše formulisati misli i tečnije govoriti.

Sa neba pa u rebra

Uvod u podkast snimamo naknadno. Ne želimo da provedemo prvih i najbitnijih 15 minuta u zahvaljivanju na pozivu, pozdravljanju publike, predstavljanju tebe i tvoj projekta i ostalim formalnostima koje samo teraju publiku. Zato ćemo odmah uskočiti u teme.

Plan podkasta ćeš dobiti na mejl unapred. Ovaj plan nam služi da osiguramo da podkast ima neki tok, da temeljno pokrijemo temu i da imamo čemu da se vratimo kada meandriramo. Plan nije tu da te ograniči ili požuruje. Imaš vremena koliko god želiš, podkasti mogu da traju i po 3 sata. Naša publika želi da čuje šta se krije iza rečenice Duga je to priča. Pričaj koliko ti je volja.

To što svi podkasteri izgledaju kao astronauti ne treba da te brine. Te fensi slušalice nisu zaista neophodne. Mi ćemo podesiti zvuk, na tebi je samo pokušaš da ostaneš blizu mikrofona, idealno između 10 i 20 cm. Dokle god ne mlatiš glavom k’o u KST-u bićeš ok.

Srećno!

Goran