Saveti za pisanje CV-a - Ziska

Saveti za pisanje CV-a

od lika koji je pročitao preko 2000 prijava

Od 2014. godine zadužen sam za regrutaciju u svojim timovima. To znači da sam ja ona nesrećna duša koja mora da pogleda svaki CV koji bilo ko pošalje kroz Infostud. Sve te godine imamo aktivnu praksu i povremeno konkurs za seniore. Kada smo sabrali koliko ljudi se u proseku prijavi na svaki konkurs i koliko često smo ih imali, došli smo do računice da sam sigurno pregledao barem 2000 CV-eva, a verovatno i više.

Zakoni verovatnoće kažu da će i čopor slepih majmuna na kraju uspeti da napiše Šekspirov sonet, ako pokušaju dovoljan broj puta. Pa tako i sa mnom – posle toliko primera, mislim da sam ukačio neke smernice kako treba napisati radnu biografiju, odnosno CV.

Kao i u svemu u životu, prvo se postaraj da ne padneš na sitnim glupostima. Napisao sam sasvim odvojen blog o tome.

Uzmi lep templejt

Najgora stvar koju možeš da uradiš sebi ako nemaš talenta za dizajn jeste da pokušaš da dizajniraš svoj CV. Nagledao sam se spljoštenih fotki, zalutalih linija, pomahnitalih senki i slepih kombinacija boja. Na Internetima postoji brdo narani prasiće i ne diraj dugmiće templejta i savetujem da ih iskoristiš.

Jedini izuzetak od ovog pravila je ako želiš da fleksuješ dizajn veštine. Jednom nam je kandidat poslao CV u našem templejtu prezentacije, ali pošto nije imao naš templejt, napravio ga je (reverse engineered) na osnovu našeg sajta. Naravno, to je bio okidač za početak jako uspešnog razgovora za posao.

Stavi sve, ali kratko

Svako radno mesto je drugačije, kao i svako ko pregleda prijave. Tvoj zadatak je da ponudiš što više opcija da se povežemo. Ništa nije previše rendom. Baš nedavno smo sasvim preokrenuli jedan intervju kada smo se dohvatili stavke: slažem origami. Ako ti ovo zvuči kao nju ejdž lupetaranje, skrenuću ti pažnju da smo mi kreativna agencija, a da je to bio važan kreativan rad kroz koji smo konačno našli zajednički jezik.

Međutim, to ne znači da treba da ulaziš u detalje – samo koliko je dovoljno da se započne razgovor. Recimo, ja sam se bavio debatom nekada i osvojio sam 10ak prestižnih turnira. I dan danas smatram to bitnim postignućem u životu. Međutim, u CV treba da stavim samo par. Time signaliziram da sam se bavio debatom i da sam bio dobar u tome – sve ostalo će me pitati ako im to privuče pažnju. Ali opet, obrati pažnju da li nečim ipak daješ novu informaciju. Recimo, ja sam takođe vodio i debatne kurseve, što znači da sam bio mentor i predavač, pored toga što sam bio individualista.

Stavi poslednje iskustvo prvo

Ništa me gore ne demotiviše nego kada se zaletim u biografiji u nadi da sam otkrio sledećeg Ogilvy-a i sačeka me:

Promoter | Beer Fest 2011 godine.

Dakle, najvažnije prvo – a to je radno mesto sa koga dolaziš. To važi i za obrazovanje – ništa nam ne znači koja ti je osnovna škola! Doduše, kod nas ti je i fakultet uglavnom nebitan, ali ovaj tekst pišem da bude univerzalno koristan.

Nazovi fajl po imenu i prezimenu

Kada šalješ CV bilo gde, on će verovatno završiti u nekom folderu sa mnogim drugim. Onda će iz tog foldera neko praviti selekciju, zapakovati na neki server, pa će neko vući deo sa servera itd. U tom hendlanju sasvim moguće da će tvoj CV završiti van nekog foldera gde treba da bude. Ako se fajl zove “ovaj” ili “english” ili “za agenciju” – nećemo ga naći.

Pored toga, ne ostavlja nabolji prvi utisak, zar ne?

Fotkaj se normalno

Velika većina biografija ima fotografiju aplikanta. Možeš i da ne staviš fotografiju, ali ovaj savet se odnosi na veliku većinu: nemoj slučajno da stavljaš fotke sa svadbi, žurki, paraglajdinga ili pored svog BMW-a. Nije smešno, dešava se previše često.

Bez preterano filozofiranja: obuci košulju, stani ispred jednobojnog zida, najbolje u sobi sa puno dnevnog svetla, gledaj pravo u kameru, blago se nasmej tek da ne izgledaš kao mugshot, iseci fotku u obliku kruga u kome je tvoja glava, vrat, ali ne i cela ramena – i ne možeš da pogrešiš!

Nije to jedini način. Možeš se istaći umetničkim fotkama, obradom fotografije, možda imaš profi fotku sa nekog takmičenja itd. Ali ovo je sigurica, a realno to ti treba u ovom trenutku.

/   /   /

Većina CV-eva koje ja vidim su “prvi CV” pošto najviše pregledam prijave za praksu. Ako imaš više iskustva, možda su ti ove stvari poznate. Predlažem da onda odslušaš podkast u kome nam gostuje Vladimir Popović iz Epic CV. Vladimir je napisao toliko CV-eva koliko sam ja pročitao i sigurno ima savet i za tebe: