Video produkcija - Ziska

Video produkcija

Jedan Mali Video može da poraste da bude sve što želi

Godinama je video produkcija značila produkcija TV spotova. Osnovni produkcijski recept za dobru TV reklamu nije se promenio 60 godina: kreativci osmisle jezgrovitu poruku, producent okupi šarenoliku ekipu likova koji snimaju serije i spotove i njih dvadesetak se zabiju u rentani stan par dana, montažer ulupa još toliko i najvažnije od svega: praktikant sa taksi vaučerom koji predaje kasetu u egzotičnom formatu svakoj televiziji na arhiviranje.

A onda je nastao haos. Došao je Internet.

Danas Jedan Mali Video može značiti Jedan milion različitih stvari. TV reklama, YouTube klip, interaktivni Instagram story, Facebook ili Instagram video, reklama koja se vrti na ogromnom ekranu u poslovnici, dokumentovanje događaja, objašnjenje nove komplikovane usluge itd. su sve Jedan Mali Video, ali svaki od njih se radi drugačije.

Na prvi pogled može delovati budžet diktira u šta će porasti Jedan Mali Video. Nije tako. Svaki od ovih kanala ima prirodan (native) način video produkcije koji najbolje raditi. Nisu podivljali tinejdžeri sa DSLR kamerama zavladali YouTube scenom zato što se velike medijske kuće nisu dosetile da YouTube postoji. Pokušale su, mnoge od njih, ali bile su im potrebne godine da provale kako da svoj sadržaj prilagode novim platformama. Na prirodnost utiče scenario, količina kontrole koju scenario ima, narativna struktura, tehnika izvođenja, skalabilnost, ograničenja formata, način konzumacije, interkativnost i još mnogo toga. Međutim, to je tek polovina priče.

Druga polovina je šta Jedan Mali Video treba da uradi za Veliki BrendNekada je dobro za brend da ispriča priču na neprirodan način da bi skrenuo pažnju na neke svoje kvalitete. Suštinski, svako obraćanje brenda je neprirodno (non-native), jer nijedna platforma nije napravljena za reklamiranje, već za drugi sadržaj u koji se umeću reklame.

Pronalazak balansa između ove dve težnje: ka prirodnom (native) videu za kanal sa jedne, i videu koji prenosi atribute brenda je teže nego ikad. Nikad nije bilo više kanala sa svojim malim začkoljicama i nikada nije bilo više brendova koji pokušavaju da se izdvoje na neki način.

Ovim tekstom pokušaćemo da malo razjasnimo produkcijsku zbrku. Nadamo se da će biti jasnije šta sve Jedan Mali Video može da postane. Verujemo da će to biti od pomoći pri odlučivanju šta Jedan Mali Video treba da postane. Ali pre toga, obavezni brzi rezovi uz hajp muziku, da ne kažemo showreel:

Jedan Mali Video može da postane:

1. Igrani video ili animacija

2. TV reklama

3. Intervju

4. YouTube klip

5. Post na društvenim medijima

6. Instagram Story

7. TikTok video

8. Oglas na društvenim medijima

Prva odluka koju mora da donese Jedan Mali Video je u kojoj tehnici će biti rađen. Igrani video je uvek najprirodniji i publika obično bolje reaguje na homo sapijense od krvi i mesa nego na crteže. Međutim, igrani video mora da ima protagonistu, a taj protagonista neminovno postaje ekstenzija brenda. To je nekad ok, nekad ne. Mi smo jednom prokopali ceo Beograd da bismo našli idealnog protagonistu za jedan naš brend:

Jedan od najvećih izazova igranih videa je snimanje hrane i snimanje proizvoda. Koliko god dobro da izgledaju uživo, kada se ta slika osvetli i proturi kroz objektiv, prava je umetnost da ono što izađe sa druge strane bude dovoljno dobro. Jedan primer je ispod, a više o tome kako snimamo hranu možeš videti ovde.

A ponekad, pored hrane, u ovim videima imamo i malo amaterske glume:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by King sladoledi (@znamdauzivam)

(Ceo projekat sa King sladoledima možeš pogledati ovde)

A nekad imaš samo jedan video u kampanju, pa je na glumi mnogo veći akcenat…

…ali ne i od humora! Ako te zanima kako nas je Infostud “pustio” da imamo ovakav video za zapošljavanje IT Mediora, pogledaj ovaj članak.

Sa druge strane, 2D animacija omogućava da lako predstavite veoma apstraktne pojmove. Zato se često koristi prilikom objašnjavanja proizvoda. Toliko često da imamo ceo portfolio samo ovakvih videa. Evo jednog klasičnog primera:

Na kraju, Jedan Mali Video može da postane i 3D animacija. Ako želi da impresionira, to i nije loša ideja. Potrebni su meseci da se iz dve kofe prospe čokoladni i bež krem na način da se filmično izmešaju, a čak ni tada krem neće nikad prekšiti zakone fizike. Sve to se realtivno lako postigne računarom i naši saradnici to odlično rade.

TV reklama

Opšte je poznato da se TV reklame ne snimaju u pravom životu, već u Adlandiji, čarobnoj zemlji plave menstrualne krvi i belog koje jeste, napokon, dovoljno belo. U Adlandiji svaki proizvod je savršeno orošen, svaka hrana se savršeno presijava, svi imaju savršene zube i žive u obilju belih / plavih / narandžastih filtera.

Adlandija je mim koji često budi cinizam, ali postoje dobri razlozi zašto ima baš sva ta pravila. Tek oni koji jako dobro poznaju ovaj format mogu da se poigraju sa nekim njegovim detaljima. Recimo, da umesto sceniranog videa naprave mokumentarac:

Intervju

Intervu je format koji produkcijski najčešće iznenađuje laike. Svi pomisle: Pa, koliko teško može da bude? Uperiš kameru i čovek priča. Međutim, pogledaš li malo pažljivije reportažu iz naroda u večerašnjim vestima shvatićeš da nijedan brend ne želi da njihovi zaposleni izgledaju tako.

Dobar intervju se priprema razgovorima, scenarijom, narativnim pokrivalicama i finalizira se tek u montaži. Više ovih intervjua možeš videti ovde.

Ne mora svaki intervju da bude ozbiljan – postoji i komičan intervju:

Kada ne intervjuišemo za svrhe kampanja, radimo na našim serijalima Secanje i Frljanje, koji nam služe da testiramo nove tehnike i tehnologije, da nikada ne ispadnemo iz produkcijskog “treninga”, ali i da ispričamo neke priče koje su nama važne.

YouTube klip

Celu 2014. godinu smo proveli pokazivajući klijentima neke klince koji su počeli YouTube kanale. Reakcije su bile dijapazon emocija koje počinju sa ne: nerazumevanje, nevera, negodovanje… Ova klinčadija koju danas kolektivno zovemo influenseri uspela je da osvoji novi medij i napiše neka nova pravila.

Skalabilnost je najbitnija za YouTube. Jedan Mali Video nikad neće biti sam, već mora biti samo jedan u nizu. YouTube algoritam gura kanale koji često objavljuju i zato je Jedan Mali Video ne može ništa da uradi sam, jedino u grupi od 20 do 50. Zato su videi bili samo neki u nizu:


Post na društvenim medijima

Do sada su svi naučili da bilo šta što se objavljuje na Instagram ili Facebook fidu mora da radi i bez zvuka. Neki još uvek omaše veličinu titla, ali barem smo na pravom putu. Međutim, ovo nije jedina osobenost postova.

Video postovi su po pravilu kraći, jer nam svi medijski rezultati govore da većina publike prestaje da gleda video već posle par sekundi. To se ne vidi jasno iz analitike jer je Mark Zuckerberg proglasio da je view = 3 sekunde, ali da se iskopati iz analitike. Čast viralnim izuzecima, naravno, ali većina videa je ove dužine:


TikTok video

TikTok Video nije Instagram Story. Oba su u vertikalnom formatu, oba su neposredna, oba su po prirodi produkcijski nezathevna, ali postoje suštinske razlike. TikTok je zajednica kreatora, a Story je platforma za dokumentovanje svog dana. Publika prati TikTokere jer svaki dan osmišljaju nešto kul. Story pratimo prvenstveno jer poznajemo nekoga ili u slučaju influensera želimo da zavirimo dublje u njihov život.

Zato je TikTok veoma kreativno zahtevan, barem da se radi dobro: ispoštovati platformu i preneti brend vrednosti i poruke. Nije tajna da mi mnogo volimo TikTok. Baš mnogo. Možda i previše. Međutim, za dobar TikTok video mora da osmisli neko ko razume razliku između krindža i krindža.

Instagram Story

Koliko je nama poznato, nijedan brend nije uspeo da napravi organsku Instagram Story zajednicu dovoljno veliku za svoje potrebe. Zbog toga se ovde nećemo baviti videom iz ruke koji prenosi atmosferu nekog događaja, nego Instagram Story oglasima.

Kao i svi drugi oglasi na društvenim medijima, i ovi moraju da odmah trgnu publiku iz katatonije beskrajnog skrolovanja. Tek onda imaju nade da prenesu poruku:

Oglasi

Oglasnih formata ima bezbroj. Od YouTube prerolla sa svojih čuvenih 5 sekundi, do video insertera u tekstovima sa ključnih rečima. Svaki od ovih formata opet ima sopstvene osobenosti, ali je u ovom slučaju dobra stvar što će svaka platforma koja nudi ove oglase dati i jasne smernice kako ti oglasi treba da izgledaju.

Samo pripazite: nije sve što piše u brošuri istina.

/   /   /

A sada, kada ste prošli kroz celu podelu, možemo da se vratimo na početak teksta, ali i na naš početak u video produkciji. Ovo nije bila nikakva zvančna podela. Očigledno, prva tačka nije konzistentna sa ostalima. Tehnički, i lajv strim je neka vrsta videa. Međutim, nismo ovde da bismo pisali udžbenik, već da bismo pomogli u praktičnoj orijentaciji.

Ali, i mi smo do ovakve podele došli na osnovu našeg iskustva sa klijentima i projektima. Ako vas zanima kako je to izgledalo davne 2017. kada smo došli do prvog većeg video projekta (čitaj: kukaliklijentudoknijepopustio), pogledaj “Woah video serijal”.