Konkursi - Ziska

Konkursi

Sve 4 u vis. UGC radi za nas.

„UGC je sadržaj (foto, video, komentar, post, nešto) koji je kreirao i podelio sam korisnik na društvenim mrežama.“

Kada pročitaš jednu ovakvu definiciju UGC kapiraš da je to neki sadržaj koji nastaje, a da ne moraš konkretno da ga praviš. Deluje baš jednostavno, je l’ da?

Danas je teško naći način da izazoveš UGC kada je sve oko tebe već napravljeno. Zato se uvek trudimo da modifikujemo već viđeno, stavimo stvari u novi kontekst, ma da budemo Marcel Duchamp svaki drugi dan! Za to je potrebno osluškivanje komjunitija i dobro poznavanje aktuelnih tema da bismo kreirali ideju na koji će neko reagovati sadržajem.

U tome nam pomaže to što:

Pričamo brend priču

Dobra aktivacija ne motiviše ljude da samo stvore kontent – već da to urade na način koji brendu odgovara. Dobar UGC priča priču brenda, podržava njegove vrednosti i govori umesto njega.

Kada smo osmislili aktivaciju “Finte bez kinte” imali smo u vidu bitnu brend istinu o Kasatu. A to je da košta baš malo. 60 kinti. A šta možeš da uradiš danas za 60 dinara? Pa, zavisi koliko ste kreativni. Pitali smo pratioce da podele svoje #fintebezkinte, odnosno kako se provode leti za malo para.

Dobro jutro je deo doručka već 40 godina. Za to vreme se mnogo toga promenilo, ali nešto je postalo deo tradicije, kao npr. Dobro jutro skoro svakog jutra. Hteli smo da se prisetimo kako smo doručkovali svih ovih godina, pa smo pozvali zajednicu da napravi fotku koja će prikazati doručak na ~stari način.

Kada smo dobili zadatak da pronađemo novog kulinarskog influensera za Coca-Cola, odlučili smo da napravimo jednog. Zakuvali smo aktivaciju koja je postala prvo Instagram takmičenje u kuvanju. Pročitaj više o tome kako je aktivacija Ukus slave postala recept za kulinarski uspeh na mrežama.

Uzimamo u obzir kontekst

Real-time kontekst bude i prođe. Dobra aktivacija ga iskoristi dok je u fazi bude, a ne prođe.

Proleće 2020. Pandemija. Neki brendovi su savetovali kako da opereš ruke, neki su stopirali komunikaciju. Niko nije bio siguran kako da se prilagodimo novom kontekstu. Zato je Lav pivo potražilo pomoć zajednice. Pivo se najviše konzumira na okupljanjima koja su ubrzo zabranjena: proslave, venčanja, roštilji, slave. Pitali smo Lavove kako su se prilagodili novom kontekstu. Zadatak je bio da nam pokažu “Kako nazdravlja, LAV kod kuće?”, a najkreativniji su dobili paket piva na adresu.

Drugi real-time kontekst je nešto vedriji. Shvatili smo da su se šuškavac, mom-jeans i biciklistički šorcevi u neon bojama vratili na velika vrata. I to u autfitima generacije koja se rodila deceniju ili dve nakon ‘80ih. Kada je Munch proslavio 40. godina putovanjem nazad u osamedesete, shvatili smo da ovaj trend radi za nas. Pozvali smo omladince da rekreiraju osamdesete i osvoje Braća Burazeri x Munch mrč. I omladinci nisu izneverili.

Kako da saznaš koliko te simpatija voli nego da konsultuješ stručno lice, Muncho oblaka? Ovaj mališa je odluči da razreši neke dileme i odnose kroz UGC aktivaciju. Pozvali smo ljude da taguju simpija i Munch kako bi dobili ljubavnu prognozu. Pored prognoze, neki su dobili i Munch jastuk za dvoje, dovoljno veliki da popuni prazninu u srcima kada tvoja simpatična polovina nije tu!

Verujemo u kreativnost zajednice

Postoji milion i jedan način da se priča o brendu ispriča, a ponekad baš korisnici „izađu iz kutije“ i ispričaju je na inovativan način. Mi verujemo da su naši pratioci kreativni – i posmatramo aktivacije kao način da to i dokažemo.

Tako je kampanja NeXt Joy vratila u modu loše fore za prilaženje – i dokazala da su tinejdžeri jako kreativni i zainteresovani, kada ubodeš temu. U postovima smo započeli neke dobro poznate loše fore za muvanje, a tinejdžeri su imali zadatak da ih kreativno dopune i osvoje unikatnu Flašicu za dvoje – s kojom mogu da priđu simpatiji i u realnom životu!

A da nisu samo omladinci kreativni smo dokazali lansirajući novi Frikom profil za smrznuti deo portfolija. Odlučili smo da tretiramo novi profil kao novi zamrzivač. Pozvali smo zajednicu da nam predlože koje Frikom proizvode treba da ubacimo prvo. U vidu pesmice. Jer zašto ne bismo podarili internetu pesmicu o grašku ako smo tako već u mogućnosti? Nekoliko stotina pesmica kasnije, naš Feed izgleda ovako.

Beko je povratak u školu obeležio zadajući domaći mamama i tatama! Pozvali smo roditelje da nam pokažu na Instagramu nkako pripremaju zdrave i kreativne užine za mališane.

Razmišljamo šire od digitala

Super je kada aktivacijom dobijemo digitalni Engagement, a još bolje kada brend uvučemo u domove i svakodnevnicu naših kupaca. Zato uvek razmišljamo šta je našoj zajednici bitno, na šta troše vreme u “realnom životu”, za koje uspomene, praznike ili navike su vezani.

Tako smo došli na ideju da sa Fejsbuk zajednicom okitimo Jaffa jelku. Pozvali smo zajednicu da nam pošalju neki stari ukras za jelku, a mi smo ih nagrađivali novogodišnjim paketićima. I da, učešće u aktivaciji nije podrazumevalo samo lajk ili komentar, već odlazak u Poštu. Očekivali smo ukrase, a dobili smo mnogo više – pisma mališana, crteže i novogodišnje čestitke!

Sigurno znate one preslatke kućice od cimeta koje se prave u vreme zimskih praznika. I verovatno ne znate kako se tačno prave. Odlučili smo da Dijamant zajednici poklonimo recept i šemu za pravljenje najlepših Cimet kućica sa Dijamant Cimetom. Šemu smo postavili kao PDF na Dijamant sajt i pozvali ljude da nam pokažu da li su uspeli da kreiraju grad od cimeta.

To smo postigli razmišljanjem u kontekstu širem od digitala – uspeli smo da brend uvučemo u svakodnevnicu porodica u decembru i budemo još jedan povod za male praznične radosti.

Oživljavamo Facebook

Na projektu u kojem smo napravili novu strategiju za društvene mreže, Jaffa keks je odlučio da oživi facebook – što je bila odlična ideja!

Okačali smo ovu (veoma loše) fotošopiranu fotografiju na našem Facebook profilu i zamolili zajednicu da nam pomognu da pronađemo prave stare fotke sa Jaffom. Rekli smo da nam treba za Arhivu. A onda je 150 ljudi kopalo po albumima i slalo nam fotke gde se bar delićem ocrtava Jafa. Saznali smo da je Jaffa podržavala parove čak i na veče veridbe!
A da biste videli tu fotku i još 50 fotografija, moraćete da pročitate ceo članak na ovom linku 🙂

/   /   /

Ako ti se dopada način na koji razmišljamo o UGC aktivacijama – ili misliš da smo nešto propustili – javni nam se da zajedno kreiramo neke nove strava kampanje!